033 781 00 10

Opleiding en kwaliteitseisen

Opleiding

In verschillende landen, zoals bijvoorbeeld in Denemarken volgen geneeskunde en chiropractie studenten gedurende de eerste paar jaar gezamenlijke colleges. De stap om 5 jaar naar het buitenland te gaan om deze studie te gaan volgen is een flinke drempel net als het bijbehorende kostenplaatje, vandaar dat het aanbod van chiropractoren  in Nederland nog vrij klein is. De meeste chiropractoren in Nederland hebben hun studie in Amerika, Denemarken of Engeland gevolgd.

School

Om chiropractor te worden moet men op dit moment nog naar het buitenland. De opleiding bestaat uit een 5-jarige fulltime universitaire opleiding, waarin veel overlap is met de basis opleiding geneeskunde. Na het afstuderen volgt er nog een stage/praktijk jaar, alvorens er een eigen praktijk kan worden gestart. Voorafgaand aan de studie moet men het VWO diploma met de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde behalen.

Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA)

Om de kwaliteit van uw chiropractor te waarborgen is het van belang, dat hij is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). De NCA is vanaf 1975 dé beroepsorganisatie van en voor chiropractoren in Nederland en waarborgt de kwaliteit van de aangesloten chiropractoren. Er is slechts toelating als er wordt voldaan aan streng gecontroleerde kwaliteitseisen van de SCN, zoals een internationaal geaccrediteerde opleiding en de nodige bij- en nascholingseisen. 

Tevens zijn er kwaliteitseisen waaraan de praktijk moet voldoen. Dit wordt gecontroleerd door een visitatie vanuit de beroepsgroep.

Chiropractoren aangesloten bij de NCA werken volgens ‘Evidence Based Practice’. De behandeling en diagnose zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en klinische ervaring, waarbij de individuele behoefte van de patiënt centraal staat.