033 781 00 10

Over chiropractie

Wat is chiropractie?

Een chiropractor is een universitair opgeleide zorgprofessional die zich bezighoudt met analyse, diagnose en behandeling van aandoeningen en stoornissen in het bewegingsapparaat. De nadruk ligt met name op manuele behandeling van de wervelkolom, de geassocieerde spieren, en het zenuwstelsel. Wereldwijd gaan er veel mensen van alle leeftijden en beroepsgroepen naar een chiropractor voor een scala aan wervelkolom en wervelkolom gerelateerde klachten. Denk hierbij aan rug (hernia, ischias), nek en hoofdpijnklachten, maar ook schouder-, arm- en beenklachten komen regelmatig voorbij.

Als biomechanisch specialist van de wervelkolom, is een chiropractor dé specialist bij uitstek in het opsporen en corrigeren van zogenaamde gewrichtsblokkades en dysfuncties in de wervelkolom. Dit kan door het manipuleren van de vastzittende gewrichten (kraken) of middels mobilisaties van de gewrichten. Daarnaast kunnen er tijdens de behandeling ook verschillende spiertechnieken, dry needling, houdingsadviezen en oefeningen aan bod komen. Een goed functionerende wervelkolom, zorgt op zijn beurt weer voor soepele en losse spieren. Op deze manier wordt de klacht dus bij de oorzaak aangepakt.

Opleiding en kwaliteitseisen

Om chiropractor te worden moet men op dit moment nog naar het buitenland. De opleiding bestaat uit een 5-jarige fulltime universitaire opleiding, waarin veel overlap is met de basis opleiding geneeskunde. Na het afstuderen volgt er nog een stage/praktijk jaar, alvorens er een eigen praktijk kan worden gestart. Voorafgaand aan de studie moet men het VWO diploma met de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde behalen.

 In verschillende landen, zoals bijvoorbeeld in Denemarken volgen geneeskunde en chiropractie studenten gedurende de eerste paar jaar gezamenlijke colleges. De stap om 5 jaar naar het buitenland te gaan om deze studie te gaan volgen is een flinke drempel net als het bijbehorende kostenplaatje, vandaar dat het aanbod van chiropractoren  in Nederland nog vrij klein is. De meeste chiropractoren in Nederland hebben hun studie in Amerika, Denemarken of Engeland gevolgd.

Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA)

Om de kwaliteit van uw chiropractor te waarborgen is het van belang, dat hij is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). De NCA is vanaf 1975 dé beroepsorganisatie van en voor chiropractoren in Nederland en waarborgt de kwaliteit van de aangesloten chiropractoren. Er is slechts toelating als er wordt voldaan aan streng gecontroleerde kwaliteitseisen van de SCN, zoals een internationaal geaccrediteerde opleiding en de nodige bij- en nascholingseisen. 

Tevens zijn er kwaliteitseisen waaraan de praktijk moet voldoen. Dit wordt gecontroleerd door een visitatie vanuit de beroepsgroep.
Chiropractoren aangesloten bij de NCA werken volgens ‘Evidence Based Practice’. De behandeling en diagnose zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en klinische ervaring, waarbij de individuele behoefte van de patiënt centraal staat.

School

Klachten/aandoeningen

Chiropractie Leusden helpt mensen van alle leeftijden met acute of chronische klachten aan het bewegingsapparaat door gedegen onderzoek, behandeling en preventie. In geval ik u niet kan helpen, dan verwijzen wij u door naar iemand die dat wel kan. is verwijzing volgens mijn multidisciplinaire aanpak naar een andere deskundige in de gezondheidszorg vanzelfsprekend.

De meest voorkomende klachten die dagelijks in de praktijk voorbijkomen zijn rug- en nekklachten, al dan niet met hoofdpijn of uitstraling in armen of benen. Uiteraard kunt u ook bij mij terecht voor klachten aan de schouder, elleboog, hand knie of voet. Naast de behandeling van de wervelkolom en het bekken, is de chiropractor uitermate goed opgeleid om een diagnose te stellen voor aandoeningen aan andere gewrichten. 

NCA

Wilt u meer informatie over de klachten waarmee u een chiropractor kunt bezoeken en lezen wat hij voor u kan betekenen, neem dan eens een kijkje op website van onze beroepsvereniging www.nca.nl/lichamelijke-klachten. Hier vindt u een uitgebreid overzicht.

Speerpunten van
Chiropractie Leusden: